Dawniej konfitury, dżemy, sałatki warzywne, ogórki kiszone, czy kompoty domowe były bardzo popularne i wykonywano je w niemal każdym domu. Dzisiaj już zdecydowanie mniej osób decyduje się na samodzielnie wykonanie przetworów. Ogromny wybór gotowych produktów możemy kupić w każdym sklepie. Ale czy smakują tak samo i mają takie same wartości odżywcze jak te domowe?
Przetwory domowe, to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców, warzyw, zwłaszcza gdy pochodzą z własnej uprawy. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a zimą możemy cieszyć się ich zapachem i smakiem tak jak latem. To jakby zamknąć je w słoiku razem z ich wartościami odżywczymi, smakiem i aromatem.
Zalety domowych przetworów:
- są zdrowsze, bo nie zawierają sztucznych dodatków, konserwantów i „ulepszaczy” smaku
i koloru. Wystarczą owoce i cukier bądź warzywa i odpowiednie zalewy przygotowywane na bazie octu, wody i naturalnych ziół, - zawierają około 70% witamin, 85% minerałów i dużo składników odżywczych,
- zawierają mało kalorii,
- mają działanie wzmacniające odporność (głównie kiszonki),
- są gwarancją dobrej jakości. Przetwarzając tylko świeże, dojrzałe owoce i warzywa mamy tego pewność,
- są zazwyczaj tańsze od tych kupowanych,
- do ich wykonania można zachęcić rodzinę i wspólnie spędzić czas.
Oczywiście do samodzielnego wykonania przetworów potrzebne jest poświęcenia swojego wolnego czasu. Dlatego być może rezygnujemy z tego dobrego zwyczaju, uważając że w naszych „zabieganych” dniach, nie ma czasu na wspólne aktywności w kuchni.
Oczywiście również w sklepach możemy znaleźć dobrej jakości przetwory. Musimy jedynie dokładnie przeanalizować etykietę ze składem np. dobrej jakości dżem, powinien zawierać co najmniej 70 g owoców na 100 g produktu i krótką listę składu.
Autor: Kamila Luzar