Każdy z Nas wie, że odpowiednia odporność naszego organizmu jest bardzo ważna. Chroni nas przed infekcjami, bakteriami i wirusami, a jak już zachorujemy to pomaga nam zwalczyć dolegliwości. Nie należy o nią dbać jedynie jesienią i zimą, ale przez cały rok. Po to, aby być cały czas w dobrej formie. Co zatem należy robić, czego unikać, co warto jeść?
Na początku skupmy się na tym, co nam pomoże w zwiększeniu i utrzymaniu odporności.
Jakie produkty warto jeść i co należy robić? M.in.:
- Witamina C – znajdziemy ją w natce pietruszki, kapuście kiszonej i innych kiszonkach, roszponce, jarmużu, kiełkach rzeżuchy, cytrynie itd.
- Czosnek - jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.
- Miód – wspomaga układ odpornościowy, działa bakteriobójczo i wykrztuśnie.
Pamiętajcie jednak by nie dodawać go do gorącej herbaty – wysoka temperatura niszczy miód
i sprawia, że staje się toksyczny. - Selen - pomaga zwalczyć wszelakie infekcje w tym grypę. Znajdziesz go najwięcej
w orzechach brazylijskich następnie w rybach, drobiu, nasionach słonecznika, mięsie, jajkach, grzybach, cebuli, czosnku, brokułach czy pomidorach. - Cynk - należy go szukać w wątrobie, nasionach np. dyni lub cukinii, czerwonym mięsie, czarnej czekoladzie oraz czosnku.
- Regularna aktywność fizyczna - w zdrowym ciele zdrowy duch! Ruch podnosi wydolność
i odporność organizmu. To nie muszą być intensywne treningi na siłowni, wystarczy codzienny spacer z psem, jazda na rowerze lub inna forma aktywności. Na świeżym powietrzu organizm się dotlenia, krew szybciej krąży, serce mocniej bije, a komórki w całym ciele dostają więcej substancji odżywczych i tlenu. - Sen (przynajmniej 8h) - podczas głębokiego snu, odpoczynku, medytacji czy wizualizacji układ przywspółczulny przejmuje kontrolę nad funkcjami życiowymi dzięki czemu uwalniają się silne związki budujące i wspierające układ immunologiczny.
- Hartowanie/morsowanie - jednym ze sposobów jest kończenie kąpieli zimnym prysznicem. W ten sposób dochodzi do aktywacji i usprawnienia układu immunologicznego. Zimą można morsować – lekarze porównują to do krioterapii.
Co natomiast obniża naszą odporność? M.in.:
- cukier - istnieje wiele badań, które wskazują na negatywny wpływ cukrów na układ odpornościowy. Zwłaszcza, że cukier obniża poziom witaminy C oraz odpowiedzialny jest
za znaczne obniżenie ilości białych ciałek krwi. - papierosy – po wypaleniu 1 papierosa na około 20 minut dochodzi do porażenia czynności rzęsek nabłonka wyściełającego górne drogi oddechowe - spełniającego funkcje ochronne. Łatwo obliczyć, że osoba która wypali paczkę papierosów jest przez ponad 6 godzin wystawiona na natarcie wirusów i bakterii.
- Alkohol.
Zawartość witaminy C w 100g w wybranych produktów spożywczych:
czarna porzeczka | 182 mg |
natka pietruszki | 178 mg |
czerwona papryka | 144 mg |
jarmuż | 120 mg |
brukselka | 94 mg |
brokuł | 83 mg |
kalafior | 69 mg |
szpinak | 67,8 mg |
truskawki | 66 mg |
kiwi | 59 mg |
cytryny / pomarańcze | 50 mg |
PRZEPIS NA SOK PIETRUSZKOWY:
- duży pęczek natki pietruszki
- 2-3 jabłka
- 2 dojrzałe kiwi
- woda
Z jabłek wyciskamy sok, siekamy trochę natkę pietruszki i dodajemy do soku, dorzucamy pokrojone kiwi i wszystko razem mocno blendujemy. Dodajemy trochę wody, żeby sok nie był zbyt gęsty, możemy dodać więcej soku jabłkowego.
Zamiennie z jabłkami możecie użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Dodać możemy też liście jarmużu, a dla uzyskania większej słodyczy można użyć banana. Sami możecie się przekonać, które połączenie będzie dla Was najsmaczniejsze. Proporcje to 60% owoców i 40% warzyw.
Autor: Dorota Krawiec