Wiosna uważana jest za najpiękniejszą porę roku, jednak nie wszyscy się z tym zgodni. Tę grupę stanowią alergicy. Gdy przyroda budzi się do życia – zaczyna się okres pylenia. Osobom z alergią zaczynają doskwierać takie objawy jak: duszności, katar, drapanie w gardle, łzawienie oczu czy swędzenie skóry. Dzieje się tak przez unoszące się w powietrzu pyłki.
Alergia na pyłki roślin – czym jest i skąd się bierze?
Należy zacząć od układu odpornościowego (immunologicznego), który broni organizm przed atakiem szkodliwych drobnoustrojów. Reakcja układu odpornościowego na alergie jest nieprawidłowa. Do końca nie wiadomo, dlaczego organizm zaczyna atakować niektóre, teoretycznie nieszkodliwe substancje - alergeny jak np. pyłki niektórych roślin i uznawać za groźne. W wyniku tego, organizm rozpoczyna walkę, uwalniając do krwi różnego rodzaje substancje, które odpowiadają za rozwój reakcji alergicznych, a w konsekwencji wystąpienie wymienionych, nieprzyjemnych objawów.
Dlaczego rośliny pylą?
Rośliny pylą, ponieważ kwitną, a pyłek potrzebny jest im do rozmnażania. U większości roślin ma on postać luźnego, sypkiego zbioru ziaren. Niektóre gatunki do przenoszenia pyłku wyręczają się owadami lub wodą, inne natomiast do transportu pyłku wykorzystują wiatr. Są to tzw. rośliny wiatropylne. To właśnie przez ten rodzaj roślin, występuje u ludzi alergia pyłkowa. Wraz z wiatrem unoszone są niewielkie ziarenka pyłku roślin, które rozproszone w powietrzu trafiają do naszego organizmu przez układ oddechowy. Nie każda roślina jednak powoduje alergie, zależy to od rozmiaru i składu chemicznego pyłku.
To, kiedy i jaka roślina pyli, zależy w głównej mierze od pogody, gatunku roślin oraz od specyfiki konkretnej rośliny. Za rozwój alergii pyłkowej odpowiadają przede wszystkim:
1. Trawy – które są najczęstsza przyczyna alergii pyłkowej w Polsce. Okres pylenia traw w Polsce rozpoczyna się pod koniec kwietnia, a jego szczyt przypada na okres od połowy maja do połowy lipca, po czym stopniowo spada do września. W tym przypadku do traw zaliczane są również zboża. Najczęściej uczulające gatunki traw to:
- kupówka pospolita,
- kostrzewa czerwona,
- tymotka łąkowa,
- wiechlina łąkowa,
- żyto.
- mietlica pospolita,
- rajgras wyniosły,
- tomka wonna,
- wyczyniec łąkowy,
2. Drzewa – uczulają rzadziej. Okres pylenia zaczyna się w lutym i trwa do maja. Wyjątkowym przypadkiem jest topola, której pyłek rzadko powoduje alergię. Natomiast produkowany przez męskie osobniki topoli tzw. puch kielichowy, powoduje nasilenie objawów u osób z alergią, ponieważ ma właściwości drażniące. Pyłki tych drzew najczęściej uczulają:
- brzoza,
- buk,
- platan,
- leszczyna,
- dąb,
- olcha,
- wierzba
3. Chwasty – odpowiedzialne są za objawy alergii występujące późnym latem i jesienią.
Najczęściej uczulają:
- bylica,
- pokrzywa,
- komosa,
- szczaw,
- babka.
Poniżej kalendarz pyleń:
Autor: Nicola Więdłocha